Hoogsensitief? Je zult van je kind leren wie je zelf bent

“Hij kan zich niet concentreren op school, en loopt maar heen en weer, zou hij ADHD hebben?”

“Hij trekt zich steeds terug en het lijkt alsof hij geen aansluiting heeft bij de anderen. Zullen we eens een orthopedagoog vragen om te observeren?”

Twee opmerkingen die ik meermalen hoorde in mijn praktijk als logopedist. Op zich zeer terechte opmerkingen als het inderdaad gaat om kinderen met concentratieproblemen. Of bij kinderen die zo teruggetrokken reageren, dat het lijkt alsof ze geen contact kunnen maken. Maar ik wil graag een lans breken voor alle hoogsensitieve kinderen en speciaal ook voor hun ouders. Hoogsensitiviteit is namelijk erfelijk. Meestal is één van beide ouders het ook.

Als je als ouder merkt dat je kind haarfijn de sfeer aanvoelt, mensen goed inschat, en snel last heeft van teveel prikkels, let dan goed op. Het kan heel goed zijn dat je kind hoogsensitief is. En daardoor zo geprikkeld wordt door drukte (lees mijn eerdere blog "Rust roest?" op deze site) en sfeer (bijvoorbeeld een leerkracht met wie het niet klikt) dat het druk, boos, ongeconcentreerd reageert. Of zich terugtrekt en alles observeert, maar zich niet mengt in de groep.

De kans is groot dat er op een gegeven moment een leerkracht of intern begeleider komt met één van bovenstaande opmerkingen. Terwijl de hoogsensitieve ouder ergens diep in zijn of haar hart voelt dat dit niet klopt. Er zijn zelfs veel hoogsensitieve ouders die op dit moment ontdekken dat ze dit temperament zelf ook hebben, en zich hierin gaan verdiepen doordat hun kind ‘problemen’ heeft op school.

Hierbij komt dan ‘de lans’: hoogsensitieve ouder, vertrouw op je eigen intuïtie. Je ziet in je kind als het ware jezelf gespiegeld. Je voelt aan dat je kind net zo is als jij ten diepste bent. Weet dat dit helemaal goed is, dat dit een waardevolle kwaliteit is. Jullie zijn juist heel goed in het aanvoelen van anderen en in contact met anderen.

Hiervoor is acceptatie van jezelf en waardering voor jezelf als hoogsensitief persoon onmisbaar. Zolang je vooral last hebt van deze eigenschap kan het nog lastiger zijn om goed om te gaan met je hoogsensitieve kind. Het is belangrijk om eerst zelf in balans te komen. Dan kun je dat doorgeven aan je kind. Een prachtige interactie kan dan ontstaan tussen jezelf en je kind . Jullie spiegelen elkaar. Je zult daardoor van je kind leren wie je zelf bent! En je kind kan meeliften op jouw levenservaring als hoogsensitief persoon.

0
Feed

Schrijf een reactie