Hoogsensitief: over valkuilen en misverstanden

Ben je hoogsensitief, of denk je dat je het bent? Welkom in een wereld vol misverstanden, oordelen,  en valkuilen. Het goede nieuws is: je kunt het omdraaien, dan wordt hoogsensitiviteit een krachtig talent waar je veel aan hebt! En dat ook een krachtige positieve invloed kan hebben op je omgeving. Eén voorwaarde: je moet wel bij jezelf beginnen!

Nog even alles op een rijtje. Als je hoogsensitief bent, heb je géén afwijking, géén stoornis en géén etiketje. Je bent een normaal mens, met een bijzonder sterk ontwikkelde intuïtie en een sterke antenne voor alles wat er om je heen gebeurt.

De valkuil ligt voor de hand: als je intuïtief mensen aanvoelt, de neiging hebt om -goedbedoelend- de vinger op de zere plek te leggen, feilloos kunt aangeven wat er niet ‘klopt’ (aan bijvoorbeeld de werksfeer), dan zullen veel mensen in de achteruit gaan. De omgeving reageert verontwaardigd, soms ook veroordelend. Zeker in onze maatschappij, die gebaseerd is op wetenschap, feiten en harde cijfers. Mensen vinden het vaak bedreigend als je het over gevoel hebt, helemaal als het dan ook nog eens over jullie eigen situatie (werk, privé) gaat. Je voelt je als hoogsensitief mens dan ook vaak afwijkend, afgewezen, en niet normaal.

Helemaal omdat je vaak ook nog eens streng bent voor jezelf, alles heel goed wilt doen, en de neiging hebt jezelf onder een vergrootglas te leggen.

Een hart onder de riem voor alle hoogsensitieven: dit is een misverstand! Je bent meer dan je hersenen, en de wereld is meer dan regels, feiten en harde cijfers. Juist de combinatie tussen verstand en gevoel, daar is de balans te vinden! En daar hebben we wel talent voor! Als je begint de balans en acceptatie in jezelf te zoeken, dan zul je merken dat er een wereld voor je opengaat.

0
Feed

Schrijf een reactie